Od nového roku začíname so zvyšovaním platov učiteľom v kraji

13.09.2011 Bratislava

Modra 13. septembra (TASR) - Od 1. januára 2012 zvýši Bratislavský samosprávny kraj (BSK) platy riaditeľom stredných škôl. V priemere pôjde o 14,5 percenta. Na dnešnej porade s riaditeľmi stredných škôl a školských zariadení, ktorých zriaďovateľom je BSK, to oznámil predseda BSK Pavol Frešo. Na stretnutí sa zúčastnil aj minister školstva Eugen Jurzyca.

Týmto krokom chce kraj postupne dorovnať rozdiel v priemerných platoch voči ostatným krajom na Slovensku. \"Učiteľské platy v našom kraji sú podpriemerné aj z hľadiska životných nákladov, aj voči výške priemernej mzdy v regióne. Záväzok o zvyšovaní platov učiteľom ako župan dodržím,\" povedal Frešo. Podľa Štatistického úradu SR bola v roku 2010 priemerná mesačná mzda v Bratislavskom kraji 1116 eur, priemerný plat pedagóga 744 eur.

Bratislavský samosprávny kraj má ako zriaďovateľ škôl možnosť zvýšiť platy priamo na manažérskych pozíciách. Preto sa vedenie BSK rozhodlo pre kroky, ktoré by mali situáciu v školstve zlepšiť. \"Následne budú na rade riaditelia našich škôl, ktorí musia hľadať vo svojich rozpočtoch rezervy. Z týchto rezerv môžu zvýšiť osobné príplatky učiteľom,\" dodal Frešo.

BSK taktiež hľadá možnosti, ktorými by bolo možné zvýšiť platy učiteľom aj za spoluúčasti zamestnávateľských subjektov. Zvýšenie platov pre riaditeľov škôl v pôsobnosti BSK sa riadilo podľa stanovených kritérií. Jednou zložkou, podľa ktorej sa plat zvyšoval, bol riadiaci príplatok, ktorý zahŕňal počet organizačných zložiek pôsobiacich v škole, počet žiakov, veľkosť školy a podobne. Druhá časť príplatku bol osobný príplatok. Tu sa vyhodnocovalo napríklad to, ako sa daná škola zapája do projektov, ako spolupracuje s partnermi, či ako hospodári s finančnými prostriedkami.

Minister Jurzyca na stretnutí informoval o pokračovaní reformy v rezorte školstva. Bližšie priblížil zámer v zavedení anglického jazyka vo vyučovacom procese, rovnako aj o zvýšení počtu hodín telesnej výchovy. Ako uviedol, rezort rieši aj nedostatok učebníc na školách. Zo 60 žiadaných titulov sa podarilo realizovať vyše 20. Mnohé však budú mať elektronickú podobu, čím sa zvýši ich dostupnosť. Zmenami zmlúv s dodávateľmi chce ministerstvo dosiahnuť, aby sa problémy s nedostatkom učebníc už v budúcom školskom roku neopakovali, povedal okrem iného Jurzyca.

BSK má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 58 stredných škôl. Pracuje tu približne 3000 zamestnancov, z toho je viac ako 2100 učiteľov.
 

Vyberte región